Tankar om välling

Väldigt många svenska barn dricker välling. Med välling menar ja välling från 6 månader, alltså inte modersmjölksersättning. Det verkar närmast obligatoriskt att introducera välling i flaska när bebisen blir halvåret gammal. Jag inbillar mig att många föräldrar tror att barnet faktiskt behöver välling. Många säger ju det, till och med BVC propagerar för industriproducerad välling.
 
Så är det ju naturligtvis inte. Välling är ett "modernt" påfund som barnmatsföretagen tjänar stora pengar på. Jag menar sedan när blev industriproducerad välling nödvändigt för att föda upp ett människobarn?
 
Sanningen är den att välling inte behövs alls om mamman ammar barnet och vill fortsätta delamma efter halvårsdagen. Jag tänker att välling i flaska är ett substitut för bröstmjölk ur kvinnobröst. Det är altså bra att välling finns för dem som inte vill eller kan amma sina barn. För dem som vill amma finns ingen som helst anledning att börja med välling, snarare tvärtom. Bättre och nyttigare välling än den som mamman själv har i bröstet finns nämligen inte!
 
Mitt resonemang kan jämföras med ett inlägg om nappanvändning som jag skrev för ett par år sedan. Läs här. För er som inte orkar klicka er dit så handlade det om att nappen är ett modernt hjälpmedel som barnet egentligen inte behöver så länge mamma är villig att erbjuda orginalet nämligen bröstet.
 
Så för er som trivs med att amma, varför inte fortsätta amma fritt även när smakportioner introduceras någon gång mellan 6-8 månader? Strunta i vällingen. Erbjud istället bebisen att smaka på frukt, grönsaker, kött, fisk, ägg (ja det är bara några få livsmedel man skall undvika) i sin egen takt och amma på precis som tidigare.
 
För den vetgirige:
Livsmedelsverket
Baby led weaning på engelska här och på svenska här.
Mer om plockmat istället för puré här.
 
A

Klart att vi orkar!

Fyra barn, en byracka, två katter, ett gammalt hus med en stor trädgård och absolut ingen tid att blogga.

RSS 2.0