Sover han hela natten? och andra frågor

Sover han hela natten?
Ammas han fortfarande på natten?
Blir du inte trött av att amma på natten?

Efter tre barn kan jag konstatera att jag fått ovanstående frågor väldigt många gånger. Jag förstår att frågorna, i dom allra flesta fall, är ställda i bästa välmening. Däremot kan jag inte låta bli att fundera över varför dessa frågor så ofta ställs. Varför är det så viktigt?

Kan det vara så att vi vuxna, som gärna sover ostört x antal timmar i sträck på natten, ställer för höga krav på våra barn att de redan i en tidig ålder ska klara av att sova hela nätter utan att vakna för att vilja amma eller få mjölkersättning? Det måste nästan vara så. Många föräldrar bekymmrar sig över att barnen vaknar på natten och vill amma och lägger ner mycket energi på att vänja/lära sina barn att inte äta på nätterna.

Antagligen skulle det bli lättare att förhålla sig till bebisens ammande på natten om fler föräldrar visste att det faktiskt är helt normalt att bebisen vaknar en eller flera gånger varje natt för att vilja suga. Antingen för att det är hungrigt eller också för att bara få lite närhet, tröst eller trygghet. Faktiskt är det sällsynt att bebisar sover hela nätter utan att vakna, även om det givetvis förekommer.

Det kan vara bra att känna till att bebisar har ett annat sömnmönster än oss vuxna. Under en natt har bebisen kortare perioder av djup sömn och mer av den ytliga sömnen. Det är under dessa perioder av ytlig sömn som bebisen vaknar och vill amma. Detta att vakna på natten är troligen en överlevnadsinstinkt hos barnet som ju är helt beroende av sin mamma.

Hur man som mamma upplever nattamningen varierar naturligtvis från person till person. Vissa tycker att det är påfrestande att inte få sova ostört medan andra inte ser det som ett problem. Ett sätt att underlätta för sig själv är att ha barnet nära sig på natten. Antingen i mammans säng eller också i en spjälsäng eller vagga precis bredvid föräldrasängen. Genom att ha bebisen nära behöver man kanske inte stiga upp för att amma och det blir lättare för både bebis och mamma att somna om efteråt. Man vet att hormonet oxytocin som frisätts i kroppen vid amning gör oss avslappnade och lite sömniga. Mycket finurligt faktiskt.

Sammanfattning:
-Små barn vill suga på natten och många fortsätter med det under hela amningsperioden.
-Bebisar har ett annat sömnmönster än vuxna och vaknar därför lättare på natten.
-Hormonent Oxytocin som frisätts vid amning gör att mamman lättare kan somna om efter amningen.



Till sist tänkte jag svara på de inledande frågorna.

Sover han hela natten?
-Han vaknar till en eller flera gånger varje natt.

Ammas han fortfarande på natten?
-Han äter oftast under natten. Ibland en gång, ibland flera. Jag vet inte alltid hur många gånger det blir. Jag sover med tuttarna framme så han suger lite då och då och därför vet jag inte alltid hur många gånger det blir.

Blir du inte trött av att amma på natten?
-Nej jag vaknar bara till, ammar och somnar om direkt. Det som gör mig trött är att jag lägger mig alldeles för sent på kvällarna. För mig är inte nattamningen särskilt betungande.

/ Mamma på väg mot sängen nu snarast!



Ingrid
2011-06-06 @ 00:42:00
URL: http://www.lagomtnormativt.blogspot.com

Nä, vad man blir trött på är väl frågorna om man inte är trött! ;)

Fö känns det väldigt uttröttande att veta hur många gånger per natt ens barn vaknar. De som vet det borde snart även veta varför de är trötta.

annsoh
2011-06-06 @ 02:24:07
URL: http://annsoh.blogg.se/

Hejsan! hur var helgen min helg var awesome! Hoppas allt är bra kram :D




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Klart att vi orkar!

Fyra barn, en byracka, två katter, ett gammalt hus med en stor trädgård och absolut ingen tid att blogga.

RSS 2.0