Nej amning ger inte karies!

När vi fick vårat första barn var vi med i en föräldragrupp. Vi träffades då och då på familjecentralen här i stan. Alla mammor i gruppen ammade de första månaderna. När barnen var dryga halvåret erbjöds vi tandvårdsinformation av en tandsköterska från Folktandvården.

Tansköterskan berättade om vad vi skulle undvika att ge bebisarna för att de inte skulle få hål i sina små mjölktänder: Saft, godis, russin, nyponsoppa och nattamning.

Vad hände då tror ni?

Alla slutade amma på natten, nästan alla, alla utom jag.

Nej jag tänkte att fördelarna med att fortsätta amma måste vara större än eventuella nackdelar. Dessutom tänkte jag att det lät konstigt att amningen skulle vara så farlig för tänderna. Vilka andra däggdjursungar har problem med karies medan det diar? inga mig veteligen. Däggdjursungar, inklusive människobarn, är liksom gjorda för att dricka mjölk.

Bröstmjölk innehåller förvisso socker, laktos. Och teorin bakom påståendet om karies vid amning är just sockret. I munnen finns bakterier som kan orsaka karies, Streptococcus mutans. När bakterierna får tillgång till socker bildas syra som sänker pH och som därmed kan fräta på tänderna och ge karies.

När det gäller syraproduktion från laktos i bröstmjölk finns det dock studier som visar att bröstmjölken inte ger den pH-sänkning i munnen som vanligt socker ger. Syraproduktionen från laktos är alltså mindre än från vanligt socker.

Det finns nu även forskning som visar att bröstmjölk innehåller ämnen som kan skydda mot karies. En svensk avhandling visar att beta-kasein och laktoferrin, som finns i bröstmjölken, minskar streptokockernas förmåga att binda till tandemaljen och därmed minskar kariesrisken.

En annan aspekt som är viktig att nämna är att bröstmjölken vid amning hamnar långt bak i munnen. I och med det kommer inte mjölken i kontakt med framtänderna särskilt mycket.


Amning i sig orsakar alltså inte karies, MEN barn som ammas kan ändå drabbas av karies eftersom flera faktorer spelar in när karies uppkommer. När barnet börjar äta annan mat är småätande av söta produkter (drycker, kex, fruktjuicer m.fl.) i kombination med otillräcklig tandborstning den främsta orsaken till dålig tandhälsa hos små barn.

Det finns alltså ingen grund till att avråda föräldrar från nattamning eller från täta amningar av äldre barn. Däremot är tandborstning morgon och kväll samt goda vanor när det gäller söta produkter en förutsättning för god tandhälsa hos barn oavsett om de ammas eller inte. Det skulle sköterskan ha informerat om, ingenting annat.

I vår föräldragrupp slutade mammorna alltså att amma på natten och detta ledde i sin tur till att flera slutade amma helt. Lite skrämselpropaganda från en tandsköterska var allt som behövdes. Jag kan inte låta bli att undra hur många amningar denna tandsköterska har sett till att avsluta i förtid?

/ L

Klart att vi orkar!

Fyra barn, en byracka, två katter, ett gammalt hus med en stor trädgård och absolut ingen tid att blogga.

RSS 2.0