Livmoderframfall

Kameran var inte med i dyngrännan när 895 Rosa fick livmoderframfall ett par timmar efter kalvning. Det blev en blodig och svettig historia att få in den igen.
 
Trots heltäckande galondräkt så lyckades blod krypa via sömmarna i bröstfickan in till den vita tröjan. Det är förklaringen till gårdagens ledtråd.
 
Vid ett livmoderframfall vänds livmodern ut och in och kommer ut genom slidöppningen. Hos ko sker det nästan alltid strax efter kalvning.
 
Livmodern masserar/pressar/trycker man in i kon igen med handkraft. Det är skittungt! För att underlätta det hela kan man lägga en epiduralbedövning. Bedövningen gör att kon slutar krysta emot.
 
Efter mycket pressande sa det slörp och livmodern for in. Väl inne ska den rätas ut helt. Här räcker inte armen riktigt till och med en flaska i handen så blir armen lite längre. Den här gången tog jag en flaska glidslem.Man tager vad man haver. Dock minns jag min första sommar som veterinär. I bilen fanns en blå vinflaska märkt Guntrum Riesling. Det tog mig lång tid att förstå att detta var en närmast helig del av veterinär Sofias utrustning (Det var hennes bil jag körde under sommarvikariatet). Det var alltså "livmoderframfallsflaskan".
 
Känsliga läsare varnas. Så här ser det ut:
 
 
  Bilden är lånad från Google.
 
Som man ser på bilden är det inte alltid så rent. Halm, sågspån och bajs. Svullet är det också. Att åka ut på ett livmoderframfall är ingen hit. Veterinäryrket är inte glammigt om någon nu trodde det.
 
/ L

Klart att vi orkar!

Fyra barn, en byracka, två katter, ett gammalt hus med en stor trädgård och absolut ingen tid att blogga.

RSS 2.0