Katastrofer och tragedier

Vad är en katastrof egentligen? Det brukar jag tänka på ibland. Jag tänker också att ordet missbrukas av många, även av mig. "Vilken katastrofkväll, barnen somnade inte förrän kl 23". Så har jag sagt mer än en gång.
 
Men hur stor katastrof är det egentligen? Det hjälper mig ofta att försöka sätta saker i lite perspektiv. Ibland glömmer jag och måste påminna mig själv att mina vardagsproblem inte är så farliga alls. Visst har jag och andra rätt att känna att livet är tufft ibland, alla har vi våra problem, men det skadar som sagt inte att tänka lite längre.
 
Senast idag läste jag i lokaltidningen att kommunen planerar att införa en köttfri måndag varje vecka i kommunala förskolor och skolor. Barnen skall då få vegetarisk mat. Vilken bra idé var min första och enda tanke. Barnen får äta mer grönsaker och mindre kött- Bra för hälsan! Dessutom är det ju bra ur ett miljö- och klimatperspektiv att äta mindre kött. Vi äter redan alldeles för mycket kött!
 
Det visade sig dock snabbt att alla inte var lika positiva. En mamma har startat en namninsamling för att försöka förhindra det hela. Hon argumenterar för att barnen behöver kött till lunch för att orka med en hel dag i skolan. Artikeln i Södermanlands nyheter går att läsa här.
 
?????
 
Finns det överhuvudtaget människor som äter kött vid varje måltid? Och hur kan någon tro att det inte går att äta sig mätt på en vegetarisk måltid? Okunskapen tycks stor om näringslära. Dessutom tycks medvetenheten kring klimatpåverkan, djurhållning och jordens begränsade resurser saknas helt hos dem som protesterar mot tilltaget. Nyköpings "köttkatastrof" tycks uppröra.
 
Ja och i Syrien pågår ett fruktansvärt krig. Människor lemlästas, brännskadas, bombas med kemiska vapen och kvävs till döds, familjer splittras. Tänk på detta och tänk på barnen. BARNEN i detta krig. Här snackar vi humanitär katastrof!
 
Nej istället för att kritisera kommunen för att införa köttfri kost en dag i veckan vore det lämpligt att skänka en tanke till det syriska folket. Varför inte sätta in en slant till en hjälporganisation!? Läkare utan gränser till exempel.
 
Och för att återvända till rubriken så undrar jag också hur man kan tycka att stängningen av Lundsbergs internatskola kan kallas tragedi? En föräldrar till en elev uttrycker sig så i dagens Expressen. I gårdagens Debatt på SVT satt en annan förälder och snyftade och kallade stängningen av skolan för "Oerhört kränkande". Att  många elever har utsatts för mobbning, kränkningar och tortyrliknande övergrepp genom åren tycks inte bekomma den snyftande föräldern. Att stänga skolan måste vara det bästa beslut som Skolinspektionen någonsin tagit. Det får bli mitt slutord för ikväll.
 
God natt!
 

Klart att vi orkar!

Fyra barn, en byracka, två katter, ett gammalt hus med en stor trädgård och absolut ingen tid att blogga.

RSS 2.0